Emailové databáze

V tomto článku bych chtěl popsat jeden fenomén, který je v České republice a dále na východ velice rozšířený. Jedná se o černý trh s emailovými adresami.
Naše firma se zabývá email marketingem. Já osobně jsem se poprvé s emailingem setkal ve Velké Británii v roce 2005, kde jsem pracoval jako campaign manager pro marketingovou firmu. Ve Velké Británii to funguje tak, že existují 2 různé firmy. Jedna firma se zabývá rozesíláním hromadných emailů (tomuto tématu se budu věnovat v dalším článku) a druhá sběrem dat. Pokud se sbírání emailových adres dělá podle zákonů, dá to docela dost práce a stojí to dost peněz.
Na druhou stranu pokud rozesíláte 20 milionů emailů každý měsíc, tak potřebujete být opravdovými experty aby kampaně dosahovali dobrých výsledků. Je opravdu málo firem, které jsou experty na sbírání dat a na rozesílání velkého množství emailů.

Jak (ne)nakoupit emailové databáze

V Čechách jsem se setkal s jinou praxí. Jelikož naše webové stránky www.chci-emailing.eu, www.atome.cz se zobrazují na prvních stránkách vyhledávačů, tak nám neustále chodí nabídky na koupení databáze podobného znění:

prodej databáze emailů,AKCE!

Dobrý den, mám nyní na prodej databázi cca 3.1 mil emailových adres.
Jedná se o unikátně vytvořenou emailovou databázi. 18+ muži/ženy české a
slovenské emaily (převážně české). Emaily jsou ve formátu .csv,txt.

Statistiky emailů:
Největší poměr objednávek se nám povedl přes affiliate, kde bylo 1,87%. Bylo to na emaily z této databáze, pokud by jsme vzali 3.1 mil emailů tak to je 57970 objednávek.
Záleží však na druhu zboží, ale minimálńí počet objednávek je 0,1%. Což je stále 1000 objednávek.
K databázi je samozřejmě vyřízen souhlas k rozesílání reklamních nabídek a
předání třetí straně, tak aby bylo vše podle zákona.
Smlouva je samozřejmostí
Náhled smlouvy je na vyžádání

¨
Obchod probíhá: Vy zašlete fakturační údaje, já vám vystavím smlouvu a zašlu ji i s databází. Vy následně peníze. Pokud tedy máte zájem zašlete fakturační údaje, nebo případné dotazy.
Původní cena: 15 000 Kč
Akční cena: 3 000 Kč
Jen podotýkám ,že kontakt na vás není obsažen v mé databázi .Váš kontakt sem si našel na firmy.cz abych vám mohl mou databázi nabídnout .
Jestli nemáte zájem ,tak se omlouvám ,že obtěžuji a můj email smažte .

S pozdravem
Jiří Stránský

 

Tyto emaily dostáváme pravidelně. Jednou je odesílatel Jiří Stránský, potom Vít Stránský, Pavel Binko atd.

Nyní zapomeneme na to, že tento email je SPAM, ale představte si, že tuto databázi někdo koupí s vidinou velkého zisku.

1. Nikdo nezná původ této databáze.
2. Tyto lidé nabízejí ty samé databáze různým subjektům. Čili příjemce může dostat xx emailů denně.
3. Tyto neznámí příjemci vůbec na emaily nereagují. Což znamená nespokojenost člověka co si emailing objednal.
4. Na druhé straně necílová skupina pro emailing = příjemci nemají zájem o dané a v budoucnu žádné produkty, které jsou nabízeny pomocí emailingu.
5. Totální zničení trhu pro email marketing.

Dokonce jsme si i zadali na místní servery typu webtrh, že nakoupíme emailové databáze. Reakce během prvních 5 minut byla neuvěřitelná. Měli jsem i tu čest se sejít s jedním prodejcem databází na kafi. Ten nám vyprávěl, jak jeho bývalý kolega opustil práci v jedné nejmenované firmě a než odcházel, tak vykradl veškeré emailové adresy klientů. Nyní tyto data kolují a prodávají se kolem 5000 Kč za 100,000 emailových adres.

Funkční databáze emailů

Takže jak získávat emailové adresy? Pokud se chcete emailingem zabývat, tak si vytvořte vlastní databázi. I databáze o cíleném počtu 20.000 příjemců má větší efektivnost než nakoupených milion příjemců.

Sbírejte emailové adresy kde se dá. Můžete vytvořit soutěže, spouštět nové webové projekty, blogy. Snažte se uživatelům za emailovou adresu dát nějakou přidanou hodnotu. Snažte se databázi segmentovat a snažte se příjemci doručit přesně to o co má zájem.

Závěrem bychom chtěli apelovat na potencionální nákupčí těchto databází. I když to může být lákavé nekupujte tyto databáze. Tyto databáze nemají žádnou cenu a navíc ničíte trh. Pokud nebude poptávka nebude ani nabídka.

Zpět na výpis článků